Menu
Geen categorie

Hoe trappengat behangen: tips & tricks

trapgat behangen

Het is praktisch even uitdaging, maar dat is het o, zo waard. De muur boven de trap behangen. Met behang in het trappengat geef je je trap een geweldige make-over. De ideale mogelijkheid om boven en beneden samen te trekken en ook van deze veel vergeten ruimte een pronkstuk te maken. Maar het vergt wel de nodige veiligheidsmaatregelen. Hoe een trappengat behangen? Dat lees je hier!

Trap behangen in 5 stappen 

  1. Bouw een werkplatform

Voor behang op de trap, heb je een werkplatform nodig. Het veiligste is om hiervoor een steiger te gebruiken. Maar je je kunt ook zelf een werkplatform maken van twee ladders en een steigerplank: zet een ladder op een van de onderste treden van de trap en laat deze tegen de muur leunen. Plaats een uitklapbare ladder op een hoger gelegen traptree. Plaats hier tussen de steigerplank. Of voor wat extra stevigheid: twee op elkaar. Maak ze goed vast met bijvoorbeeld touwen. En vraag twee mensen om de ladders vast te houden terwijl jij het trap behang aanbrengt.

  1. Tref de nodige voorbereidingen

Verwijder de trapleuning tijdelijk, egaliseer de muur. Verwijder eventuele lijstjes, spijkers en schroeven. Vul gaten op, laat alles goed drogen en schuur op. Snijd vervolgens de behangbanen op maat en leg ze in de juiste volgorde. Schrijf eventueel een nummertje op de achterkant. Zorg verder dat je behanglijm in huis hebt, een kwast of een roller en een kwastje om de lijm door te roeren. Ook handig: een behangspatel om het behang in het trapgat strak op de muur te strijken. En een scherp mesje of een schaar om het behang onderaan de trap en bovenaan de muur te verwijderen.

  1. Begin met de langste baan

Ga je het trappengat behangen, begin dan met de langste baan. Teken een rechte loodlijn op de muur en breng de behanglijm aan. Plaats het gekozen trap behang en werk daarbij van boven naar beneden. Strijk het met de behangspatel van boven naar beneden, van binnen naar buiten, strak op de muur. Knip tot slot het overschot langs het trapkozijn af, of snijd het weg met een scherp mesje. Ga verder met de volgende baan en verplaats waar nodig de constructie om veilig te kunnen werken.

  1. Werk de boel netjes af

Laat het behang in het trappengat goed drogen en werk het vervolgens netjes af. Los van het overtollig trap behang dat je boven- en onderaan moet verwijderen, kun je ook denken aan het wegsnijden van behang rondom eventuele lichtschakelaars en wandcontactdozen. Plaats vervolgens de leuning terug op zijn plek. Hang eventueel nog een leuke spiegel of wat lijstjes aan de muur. En zorg de schakelaars weer op hun plek komen te zitten.