Menu
Geen categorie

Lambrisering met behang maken, doe je zo

lambrisering van behangpapier

Lambrisering met behang maken, is hartstikke leuk. Het geeft sfeer aan een ruimte, is speels en subtiel tegelijk. Maar bovenal is lambrisering van behang hartstikke eenvoudig te realiseren. Het is een klus die je gemakkelijk in je eentje kunt klaren. Lees onze tips voor een lambrisering behang even goed door en ga goed voorbereid aan de slag. 

Wat is lambrisering behang precies?

Van oudsher is lambrisering een soort wandbetimmering die bestaat uit paneelwerk. Dit wordt alleen aangebracht tegen het onderste deel van een binnenmuur. Je ziet het nu vooral nog veel in klassieke en landelijke woningen. Met lambrisering behang streef je datzelfde effect na, maar dan gebruik je in plaats van panelen een mooi behang. Leuk voor in de hal, woonkamer of slaapkamer. Wat speelser dan een ouderwetse lambrisering. En wat subtieler dan een kamer met een volledige behangwand. 

Stap voor stap: lambrisering van behang maken 

  1. Kies een leuk behang
    Bekijk ons assortiment fotobehang en kies een exemplaar dat je mooi vindt. Ga jij voor een bloemetjespatroon, een grafisch behang, of een behang van bijvoorbeeld marmer? De keuzes zijn eindeloos! 
  2. Bepaal de hoogte
    Bepaal de hoogte van je lambrisering behang. De gemiddelde hoogte varieert van 120 tot 140 centimeter hoog. Maar je bent hierin volledig vrij. Een behang van lambrisering met een hoogte van 170 centimeter kan ook erg leuk zijn. 
  3. Snijd de behangstroken op maat
    Snijd de stroken behang voor je lambrisering op maat. En houd een marge aan van ongeveer 5 tot 10 centimeter boven en beneden de behangbaan. Deze kun je straks wegsnijden, zodat het eindresultaat er strak uitziet. 
  4. Smeer de muur in
    Teken ook de hoogte van de gewenste lambrisering af op de muur. En smeer de muur in met behanglijm. Wanneer je voor je lambrisering gebruikmaakt van vliesbehang, heb je geen behangtafel nodig, maar breng je de lijm direct aan op de muur. 
  5. Plaats het behang
    Plaats de eerste strook behang op de muur. Strijk de behang lambrisering vlak met een behangspatel en snijd het overtollige behang onderaan weg met een scherp mes of een goede schaar. Gebruik bovenaan een liniaal precies ter hoogte van de lijn die je hebt getrokken. Volg deze stap tot alle behangstroken erop zitten.