Menu
How to!

Hoe behangen: met deze 10 stappen!

hoe behangpapier aanbrengen

Je hebt een fantastisch mooi behang gezien en kunt niet wachten om dat op je muur aan te brengen. Maar dan slaat de paniek toe: hoe werkt dat dan? Hoe moet ik behangen? Voor alles een eerste keer en daarom vertellen we je graag hoe je behang moet aanbrengen. In de vorm van een overzichtelijk stappenplan. Zo weet je zeker dat er niets meer fout kan gaan. 

Hoe behang ik: stap voor stap

  1. Schakel alle elektra uit

Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord op de vraag hoe moet ik behangen, begint níet met het pakken van de juiste hulpmiddelen. Je begint wél met het treffen van de nodige veiligheidsmaatregelen. Schakel de elektragroepen van wandcontactdozen en schakelaars uit, verwijder de frames en plak deze af met behangtape. 

  1. Egaliseer de muur

Vervolgens ga je aan de slag met het egaliseren van de muur. Verwijder eventueel oud behang, haal spijkers uit de muur en vul gaatjes op met allesvuller. Laat het vulmiddel goed drogen en schuur de wand vervolgens glad. Dat maakt het behang aanbrengen straks een stuk makkelijker.

  1. Tref de laatste voorbereidingen

Tref de laatste voorbereidingen: dek de grond af met bijvoorbeeld kranten, zeil of een oud laken. Zet een stevige trap klaar, zodat je overal goed bij kunt. En zorg dat je de juiste hulpmiddelen in huis hebt: zoals een behangaandrukker, behang afbreekmes, behanglijm, lijmroller en behangschaar. 

  1. Breng een basislaag aan

Zijn je muren gestuct? Breng dan eerst een voorstrijkmiddel aan. Dit voorkomt dat de muur al het behanglijm opzuigt, waardoor je behang niet blijft plakken. Breng het voorstrijkmiddel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking, verdeel het goed over de muur en laat het een nachtje drogen. 

  1. Uitpakken en uitrollen

Tijd voor het echte werk. De eerste stap die nu volgt op de vraag ‘hoe behang ik?’ is het openen van de doos. Verwijder de beschermende verpakking, rol het behang uit en controleer of het op de juiste volgorde ligt. Bij Fotobehang.com zie je onderaan het behang, of op de achterkant steeds het nummertje. 

  1. Gebruik een loodlijn

Hoe behang loodrecht aanbrengen? Met behulp van een loodlijn. Neem een lange waterpas, plaats daaraan een lijn met lood. En trek een rechte, maar dunne lijn op de muur. Meet van links naar rechts de breedte van de behangbaan min de 5 centimeter marge en trek daar de lijn. Zo bepaal je de positie van je eerste baan en weet je zeker dat die recht is. 

  1. Breng behanglijm aan 

Breng behanglijm aan. Bij vliesbehang doe je dit niet op het behang, maar op de muur. Smeer het behanglijm met een roller steeds op dat stuk van de muur dat je volgende behangbaan inneemt. Iets breder mag: zo weet je zeker dat je geen loshangende randjes krijgt. Werk je in de hoeken? Gebruik dan een lijmkwastje voor het nodige precisiewerk. 

  1. Plaats de eerste strook behang

Daar zijn we dan. Stap 8, en eindelijk krijg je het antwoord op de vraag: hoe behang ik? Werk van boven naar beneden. Houd bovenaan 5 cm overlap (als je behang met deze marge hebt besteld). Plaats de baan rechts langs de loodlijn die je hebt uitgetekend. En duw het behang met een behangaandrukker, of een aandrukspatel tegen de muur. 

In de hoeken mag je dit nog eens extra aandrukken, voor een goede vouwlijn. Het behang kun je hier wegknippen met een behangschaar, of handiger nog: afsnijden met een zeer scherp mesje. Ook overtollig behang bij stopcontacten snijd je eenvoudig weg door het behang stevig aan te drukken en het middenstuk weg te snijden. 

  1. Plaats de overige stroken behang

De eerste behangbaan aan de muur is bepalend voor de rest van je fotobehang. Zorg er daarom voor dat deze goed recht zit en perfect is uitgemeten. Zodat de rest van je op maat gemaakte fotobehang er precies naast komt te zitten, zoals de bedoeling is. Werk van links naar rechts en plaats de tweede baan precies tegen de eerste aan. Ga zo door met de derde, vierde en … net zo lang tot je bij de laatste aankomt. Deze druk je goed aan in de hoek en snijd je af met een scherp mesje. 

  1. Behang op de muur afwerken 

Hoe behang aanbrengen met een piekfijn resultaat? Door ook te zorgen voor de juiste afwerking. Pak een behang aandrukrol en druk hiermee de eventuele luchtbellen onder het behang vandaan. Rol naar de zijkant, zodat de lucht weg kan. Snijd overtollig behang weg aan de randen van de muur, het plafond en bij de plinten. En controleer of alle randen en naden goed plakken: zo niet, voeg dan nog wat extra lijm toe met een behangkwastje. Als alles goed zit, kun je de contactdozen en schakelaars weer terugplaatsen en de stroom erop zetten. 

Hoe behang ik als een pro? Extra tips!

  • Leg het behang 24 uur van tevoren al in de kamer waar je gaat behangen. Zo kan het goed acclimatiseren en voorkom je krimp. 
  • Behang bij voorkeur in een kamer met een temperatuur van tussen de 18 en 25 graden bij een luchtvochtigheid van 40 tot 65 procent. Daarin kan behang het beste drogen. 
  • Maak het oppervlak van de muur goed schoon. Zo weet je zeker dat de behanglijm aan de muur hecht in plaats van eventueel stof. 
  • Verwijder overtollig behanglijm met een doek. 
  • Prik een grote luchtbel lek met een speld en wrijf er nog eens over met een behang aandrukrol. Op die manier veeg je de lucht als het ware weg. 
  • Plak banen in zijn geheel op de muur. Ook als je rondom een raam of ander obstakel werkt. Probeer niet in één keer de baan op maat te snijden, dit gaat namelijk heel vaak fout en is niet te corrigeren. Snijd het overtollig behang liever direct weg op de juiste plek. Dan gaat het vrijwel zeker goed. 

Hoe moet ik behangen? Laat het een ander doen!

Denk je na het lezen van al deze handige tips and tricks nog steeds: hoe moet ik behangen? Realiseer jezelf dan dat je helemaal niets móet. Je kunt altijd hulp inschakelen uit je omgeving, van mensen die al iets meer ervaring hebben met behangen. Of je kunt een expert inschakelen die het werk volledig uit handen neemt. 

Bestel je jouw behang bij Fotobehang.com? Dan kun je direct onze behangservice afnemen. Onze behangers werken door heel Nederland en komen binnen 14 dagen na je bestelling het behang op de muur aanbrengen. Hoe behangen? In dat geval: door het lekker een ander te laten doen!