Menu
How to!

Hoe behangen rondom een raam of deur?

Behangen rond een raam of deur in 5 simpele stappen!

Wil je een muur behangen waar een raam of deur in zit? Geen zorgen. Behangen rond een raam of deur is echt véél makkelijker dan je denkt. Om je op weg te helpen, leggen we graag aan je uit hoe je moet behangen rond een raam- of deurkozijn. Van het juiste gereedschap tot de juiste techniek. Met onze handige tips zorg je gemakkelijk voor het beste resultaat. 

Stap 1. Haal het juiste gereedschap in huis

Ga je behangen, dan heb je goed gereedschap nodig. Tot de standaard attributen behoren natuurlijk rollers en bakjes, waar je de behanglijm in doet. Een kwast voor de plekken waar je met de rol niet bij kunt. Een stalen liniaal om een rechte lijn te trekken aan de randen van het behang die je weg wilt snijden. Een zachte doek of spons om het behang mee glad te wrijven. En een behangspatel en -mes.

Stap 2. Bestrijk de muur met lijm tot aan het kozijn

Als je na een paar rechte stroken in de buurt van het kozijn komt, dan bestrijk je dit gedeelte met lijm. Dit doe je met de kwast, of – als je ruimte genoeg hebt – met de roller. Zorg dat je de lijm tot dicht tegen het kozijn smeert. Wees voorzichtig, maar niet té. Behang heeft nu eenmaal lijm nodig om goed te kunnen hechten. En als je per ongeluk het kozijn raakt, kun je dat direct wegvegen. 

Stap 3. Wrijf het vlakke gedeelte glad en bepaal je hoek

Wrijf eerst het vlakke gedeelte van het behang vlak. Werk daarbij van links naar rechts. Zo kom je vanzelf bij de bovenste hoek van het raam of deurkozijn terecht. Snijd hier een hoek van 45 graden in, van het puntje van het raamkozijn, tot de rand van je behang. Gaat het om een lang stuk behang? Dan kun je dit eventueel tot 3 centimeter voor het kozijn af knippen, zodat de resten niet in de weg hangen.

Stap 4. Behang rond het raam

Nu je de juiste hoek hebt verwijderd, kun je de rest van de behangstrook rond het raam aanbrengen. Strijk het tegen het kozijn aan en druk je de met een behangspatel tegen de randen, zodat je deze netjes kunt afsnijden met een behangmes. Belangrijk bij deze stap is om dit mesje regelmatig schoon te maken, zodat de lijm er niet aan vast komt te zitten en bot wordt. Strijk het behang tot slot goed na met de behangborstel. 

Stap 5. Herhaal dit bij iedere hoek van het raam

Nu je weet hoe makkelijk het is om te behangen rond een raam, kun je stap 2 tot en met 4 makkelijk herhalen bij iedere hoek. Dus, resumé: breng lijm aan op de muur, wrijf het vlakke gedeelte glad, snijd een diagonale hoek in en behang verder rond het raamkozijn. Werk eventuele resten van het behang netjes af door dit tegen het kozijn aan te drukken met een behangspatel en recht af te snijden. 

Let op: bereid je muur voor

In dit artikel leggen we alleen uit hoe je rond een raam kunt behangen. Maar net als voor elk ander deel van een wand dat je gaat behangen, is dat je wel de nodige voorbereidingen treft. Dat betekent: oud behang of afbladderende verf verwijderen, oneffenheden als gaten en kieren opvullen, de muur glad schuren én wanneer je een sterk zuigende muur hebt, eerst even voorstrijken. Zo weet je zeker dat je een strak behang op de muur hebt zitten na al je inspanningen.