Menu
Behangtips

5 praktische tips wanneer je zelf gaat behangen!

Ga je je muur zelf behangen? Let dan op, er zitten wat haken en ogen aan behangen. Hoeveel behang heb je nodig? Welke spullen heb je nodig? Wat doe je met je oude behang?

Daarom geven we je in deze blog vijf praktische tips. Zolang je deze tips volgt zul je niet snel voor vervelende verrassingen komen te staan, en wordt het resultaat prachtig.

Tip 1. Bereken hoeveel behang je nodig hebt

Niets is zo vervelend als midden in een klus op en neer moeten rijden naar de bouwmarkt. Daarom is het handig om, voordat je je behang gaat kopen, de tijd te nemen om uit te rekenen hoeveel behang je eigenlijk nodig hebt. Ga je gewoon een rechte, blinde muur behangen? Dan is het heel eenvoudig om te berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt. 

Behangen begint altijd met het berekenen van hoeveel rollen je nodig hebt.

Eerst meet je de hoogte en breedte van je muur op. Een doorsnee behang rol is 10 meter lang en 53 centimeter breed. Dat betekend dus dat je de breedte van de muur door 53 moet delen om te bepalen hoeveel banen je nodig hebt. Als je muur 8 meter breed is ziet de som er dus als volgt uit: 800 / 53 = 15,09 = 16 banen.

Vervolgens kijk je naar de hoogte van de muur om te berekenen hoeveel banen je uit één rol kunt halen. Als je muur 2 meter hoog is, ziet de som er zo uit: 10 / 2 = 5 banen per rol.  Om het totaal aantal benodigde rollen te berekenen deel je ten slotte het aantal banen wat je nodig hebt door het aantal banen dat je uit een rol haalt. In dit geval is dat dus: 16 / 5 = 3,2 = 4 rollen. 

Ga je een schuine muur behangen? Of heb je behang met een patroon? Dan wordt het lastiger. Gelukkig schreven we eerder al een blog over het berekenen van behang. 

Tip 2. Haal de juiste spullen in huis

Als je zelf gaat behangen zijn er uiteraard een aantal dingen die je nodig gaat hebben. Het eerste en belangrijkste is natuurlijk behang, maar er zijn nog wat zaken die je in huis moet halen. Denk bijvoorbeeld aan behanglijm, een emmer om het in te maken, en een stevige garde om het plaksel mee te mixen. 

Daarnaast is het handig om een behangtafel te huren of te kopen zodat je daarop je banen kunt snijden en lijmen. Zorg ook dat je een waterpas en scherp mes in huis hebt om recht te snijden, en een lijmborstel om de lijm aan te brengen op de muur en rol. 

Ten slotte kun je nog een trappetje of opstapje aanschaffen als je niet helemaal bij het plafond kunt komen, en een aandrukrol in huis halen om het behang mooi en egaal te bevestigen.

Tip 3. Verwijder je oude behang

Als er nog oud behang op de muur zit is het meestal handig om dit er eerst af te halen. Zeker als het behang een voelbare textuur of donkere kleuren heeft, kun je het beter verwijderen voor je nieuw behang op je muur plakt.

Behang afstomen 

De makkelijkste manier om oud behang te verwijderen is door het behang af te stomen. Dit is gelukkig heel eenvoudig. Je hebt enkel een behangafstomer en prikroller nodig, dit is alles wat je nodig hebt. 

Eerst ruw je je muur op door er met de prikroller overheen te gaan. Daarna houd je de afstomer simpelweg een paar seconden tegen de muur om het behang los te weken. Vervolgens is het alleen nog maar een kwestie van het behang van de muur aftrekken.

Behang verwijderen van gipsplaat

Als de muur die je wilt behangen bestaat uit gipsplaten, is het niet handig om deze af te stomen. Je zou namelijk de gipsplaten kunnen beschadigen in het proces. Het is dan handiger om het behang simpelweg af te steken. Gebruik een plamuurmes om het behang los te krijgen van de muur. Wees wel voorzichtig dat je de gipsplaten niet beschadigd.

Mochten er stukken behang zijn die je met je plamuurmes niet los krijgt, dan kun je deze met warm water los proberen te weken.

Tip 4. Behangen op een oneffen muur

Zeker als je dun behang gebruikt, zoals vlies- of papierbehang, is het essentieel dat je op een effen ondergrond werkt. Behangen op een oneffen muur kan namelijk voor lelijke plekken zorgen. Gelukkig zijn er manieren waarop je toch kunt behangen op een oneffen muur.

Zorg dat de muur altijd schoon is. Laat geen oude behangresten op de muur achter.

Vinylbehang: het beste behang voor op een oneffen muur

Ten eerste kun je gebruik maken van vinylbehang. Dit is een bijzonder dikke vorm van behang, daarom vallen kleine scheurtjes, krasjes, en puntjes bijna niet op. Let wel op dat dit geen wondermiddel is, sommige plekken zullen zichtbaar blijven.

Muur egaliseren

Heb je grotere oneffenheden in je muur waar vinylbehang niet tegenop gewassen is? Dan zul je je muur moeten egaliseren. Dit kun je doen door je hele muur opnieuw te stuken, maar vaak kan het simpeler. Met wat vulmiddel en een plamuurmes kun je de meeste gaten en scheuren wegwerken, en met wat grof schuurpapier verwijder je de meeste puntjes en lijmresten met gemak.

Tip 5. Fleur je behang op met een behang band

Wil je extra detail aan je muur toevoegen, maar vind je een patroon te druk? Kies dan voor een zogenaamde behang band. Dit is een band van een paar centimeter breed die je over je behang heen kunt plakken. Hierdoor kun je je muur nog meer van je persoonlijke touch geven. Kies bijvoorbeeld voor een rand met klassieke patronen, felle kleuren, of leuke tekeningen.

Bestel het mooiste fotobehang

Met deze vijf tips kun je niet langer de mist in gaan als je zelf gaat behangen. Heb je nog geen behang uitgekozen? Dan hebben we nog een extra tip voor je: neem eens een kijkje in onze webshop. Hier vind je het mooiste fotobehang voor elke kamer. Van natuur tot industrieel, er is voor ieder wat wils. Wil je echt een persoonlijke muur? Stuur dan hier je eigen foto of ontwerp in.