Menu
Behangtips

Behangen over (geverfd) behang: kan dat?

behang over behang

Kan ik fotobehang over ander behang heen plakken?

Je wilt je kamer een make-over geven door iets nieuws op de muur te doen. Een leuk behang met patroon, prachtig natuur behang, schilderij behang of textuur behang met een steen– of betonlook. Je hebt besloten om zelf te gaan behangen, maar je hebt nog wel een aantal vragen. Heel begrijpelijk.

“Kan ik wel behangen over (geverfd) behang?” of “kan ik beter mijn behang verwijderen voordat ik nieuw behang op de muur plak?” zijn vragen die we vaak krijgen van klanten, voordat ze fotobehang bestellen bij ons. In deze blog geven we voor eens en altijd antwoord op deze veelvoorkomende vragen.

Oude behang wel of niet verwijderen?

Je kan ervoor kiezen om je oude behang te verwijderen voordat je nieuw behang op de muur plakt. Maar dit is niet altijd nodig. Zitten er veel bobbels, oneffenheden of scheuren in het oude behang? Dan raden wij wel aan om je oude behang te verwijderen. Doe je dit niet dan wordt je nieuwe fotobehang niet mooi vlak, kan het krom gaan trekken en lelijke bobbels krijgen. En dat is natuurlijk zonde.

Is de oude behanglaag nog behoorlijk netjes en egaal, dan kan behang over behang wel een goede -en makkelijkere- optie zijn. Het scheelt je namelijk een hoop werk. Maar het soort behang is daarbij ook heel belangrijk.

Behang over behang?

Niet alleen de kwaliteit, maar ook het type behang bepaalt of je de nieuwe behanglaag direct over de oude laag kan plakken. Zonder de oude laag eerst te moeten verwijderen. Papierbehang (duplex) is door de dikte en structuur eigenlijk de enige die altijd goede resultaten oplevert bij behang over behang. Bij de andere soorten behang is het meestal beter om (de onderlaag van) het oude behang te verwijderen, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Vooral als er een structuur in het oude behang zit. Dit kan je door je nieuwe behang heen gaan zien. 

Behang over geverfd behang

Eigenlijk gelden hier dezelfde tips en regels als hierboven al gedeeld zijn. Maar waar je extra rekening mee moet houden is de dikte van het behangpapier en de kleur die je op de muur hebt. Want het zou natuurlijk zonde zijn als de felroze kleur op je muur door je nieuwe behang heen schijnt. Dit kan je tegengaan door de huidige muur eerst wit te verven, voordat je het nieuwe behang erop plakt. Zorg wel dat de verf goed uitgehard is, voordat je de lijm erop smeert en je nieuwe behang erop plakt. Anders hecht het behang niet goed.

Al met al hangt het dus van meerdere factoren af of je het oude behang moet verwijderen voordat je een nieuwe laag behang aanbrengt. Heb je duplex papierbehang? Dan gaat behangen over behang negen van de tien keer goed. Bij alle andere behangsoorten, moet je toch voorzichtiger zijn. Je kan dan beter het zekere voor het onzekere nemen door (de onderlaag van) het oude behang te verwijderen. Heb je vragen over het verwijderen van behang of twijfel je welke behangsoort er nu op je muur zit? Stuur ons dan een e-mail (hello@wallgroup.com) of bel +31 (0) 85 130 46 95. Wij helpen je graag verder.