Menu
Behangtips

Behangen op een geverfde muur

voorstrijk of primer aanbrengen

Op een gegeven moment ben je wel klaar met die saaie muur in de woonkamer. Het is tijd om de muur te behangen met een leuk motief of een mooie foto. MAAR… de muur is geverfd met latex muurverf. Dus moet de muur voorbehandeld worden. Hoe zorg je er voor dat je behang op de geverfde muur blijft plakken?

Acclimatiseren

Voor je begint met behangen moet het behang 24 uur in dezelfde ruimte liggen voor het aangebracht kan worden. Dit doe je zodat het behang dezelfde temperatuur krijgt als de kamer. Je voorkomt hiermee dat het behang krimpt en je naden krijgt tussen de banen. Het beste kun je het behang uitgerold op de grond leggen om te acclimatiseren.

Voorstrijken

Is je muur geverfd of recent gestuukt? Dan zal het fotobehang zich misschien moeilijk hechten aan de muur. Je kunt het beste de muur voorbehandelen met voorstrijk/primer. Dit is een klein klusje, maar zorgt er voor dat je fotobehang wel direct goed blijft plakken op de muur.

Zorg voor het juiste gereedschap: een grote brede kwast en voorstrijkmiddel. Nu kan je aan de slag.

  1. De muur moet stofvrij en schoon zijn. Neem de muur af met een droge doen of borstel.
  2. Vul een emmertje met het voorstrijkmiddel.

    Je kunt de voorstrijk of primer het best onverdund op de muur aanbrengen. Heb je echter een groot oppervlak (> 10m2) én is de muur niet erg absorberend? Dan kun je het voorstrijkmiddel ook verdunnen. Maximaal kun je de verhouding 2:1 gebruiken. Dus maximaal 2 liter water op 1 liter voorstrijkmiddel.
  3. Breng het voorstrijkmiddel aan met de kwast. Het voorstrijkmiddel heeft een gele kleur, zo kun je goed zien waar je al geweest bent met je kwast.
  4. Laat het voorstrijkmiddel minimaal 3 uur intrekken voor je de muur insmeert met behanglijm.

Behangen in een vochtige ruimte?

Ga je het behang aanbrengen in een vochtige ruimte? Of wellicht in de keuken achter het aanrecht of fornuis? Zorg er dan voor dat je het behang goed beschermt tegen vochtspetters. Weten hoe? Je leest het in onze blog over behangen in vochtige ruimtes.